Αγορά drone τι να επιλέξω

0
4396
which drone to buy

Με αυτόν το οδηγό ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή σε περίπτωση που θέλετε να προβείτε στην αγορά κάποιου drone, συγκεντρώσαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε τα κορυφαία drones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα drones ονομάζονται  multi rotors η quadcopters, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να τα αποκαλούν drones γιατί απλά τους είναι πιο εύκολο. Ενα quadcopter είναι ένας τύπος αεροσκάφους multirotor με τέσσερις έλικες.

Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν ότι κάθε τι που πετάει είναι δύσκολο να ελεγχθεί και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και από έμπειρους χειριστές προς αποφυγή ατυχημάτων. Ένα τυπικό quadcopter είναι πραγματικά αδύνατο να πετάξει με σταθερότητα, αυτό που κρατά σταθερό είναι ένας μικροϋπολογιστής και διάφοροι αισθητήρες που υπάρχουν στο εσωτερικό του (συνήθως αυτό ονομάζεται ελεγκτής πτήσης). Κάθε drone έχει διαφορετική πτητική συμπεριφορά ανάλογα με το πώς είναι προγραμματισμένος ο ελεγκτής πτήσης του. Ορισμένοι ελεγκτές πτήσης είναι ρυθμισμένη για πιο ευέλικτο πέταγμα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τη σταθερότητα του drone.

#1 DJI Phantom 3 Series

Αν ψάχνετε για το πιο εύκολο στο πέταγμα drone με την μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου πτήσης, τα περισσότερα χαρακτηριστικά και εξαιρετική ποιότητα εικόνας, το Phantom 3 είναι η μόνη επιλογή που έχετε. Υπάρχουν μερικά άλλα drones που έχουν παρόμοια λειτουργικότητα με το Phantom 3, αλλά τίποτα άλλο δεν πρόκειται να σας δώσει τα χαρακτηριστικά και σε αυτήν τη τιμή.

Το Phantom 3 έρχεται σε τρία διαφορετικά μοντέλα. Το κορυφαίο της σειράς είναι το Phantom 3 Professional το οποίο έρχεται με στάνταρ το Follow-me,  GPS waypoints, point-of-interest, optical flow και αισθητήρες υπερήχων (για να διατηρεί την θέση  του όταν δεν υπάρχει σήμα GPS), 4K εγγραφή βίντεο, 12mp φωτογραφία, 20 λεπτά πτήσης κ.λ.π.. Το Phantom 3 Advanced έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το  Phantom 3 Professional αλλά η εγγραφή βίντεο είναι μέχρι 1080p αντί 4K. Tο Phantom 3 Standard  είναι το φθηνότερο της σειράς Phantom 3, δανείζεται τον σχεδιασμό του τηλεχειριστήριου από το παλαιότερο Phantom 2, δεν έχει σύστημα optical flow και αισθητήρες υπερήχων, αλλά εξακολουθεί να έχει Follow-me,  GPS waypoints και μπορεί να κάνει έγγραφη βίντεο στα 2.7k. Tο Phantom 3 Standard, είναι βασικά κάτι ανάλογο με ένα σόλο 3DR Solo με GoPro Hero 4 Silver και gimbal αλλά κοστίζει τα μισά χρήματα.

Όταν πέταξα για πρώτη φορά το Phantom 3, η αίσθηση που είχα ήταν ότι αυτό το πράγμα πετάει σαν ένα μίνι Inspire 1. Είναι πολύ πιο σταθερό από το Phantom 2 και η ποιότητα του βίντεο είναι ακριβώς το ίδιο με το Inspire 1, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μεγάλες διαφορές μεταξύ των Phantom 3 και το Inspire 1. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια να αγοράσετε παρακάτω σας παρουσιάζουμε και το Inspire 1 για να μπορέσετε να τα συγκρίνεται.

Mελανό σημείο που δεν έχει να κάνει με το Phantom 3 άλλα με την υποστήριξη από την  DJI είναι η υποστήριξη και οι χρόνοι απόκρισης του service καθώς είναι περίπου 3-4 εβδομάδες αλλά συνεχώς βελτιώνονται.

Στο YouTube μπορείτε να βρείτε πληθώρα από βίντεο τραβηγμένα με το Phantom 3 και θα διαπιστώσετε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

 

#2 DJI Inspire 1 & Inspire 1 PRO w/4K video

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, αν ποτέ έχετε την ευκαιρία να δείτε αυτό το drone από κοντά, σίγουρα θα θέλατε ένα για τον εαυτό σας. Με ένα σχέδιο που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία, το Inspire 1 είναι το πιο επαγγελματικό έτοιμο προς πτήση  drone που μπορείτε να αγοράσετε.

To DJI Inspire 1 είναι ένα από τα πιο προηγμένα quadcopters που έχω δει ποτέ. Δεν υπάρχουν πολλά που το Inspire 1 “δεν μπορεί” να κάνει. έρχεται στάνταρ με όλα τα χαρακτηριστικά του Phantom 3 Professional, αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και με υψηλότερη ποιότητα κατασκευής. Είναι σχεδόν δύο φορές πιο μεγάλο και δύο φορές ποιο γρήγορο από το Phantom 3 και έχει την δυνατότητα να μετασχηματίζεται οπότε δεν θα δείτε σχεδόν ποτέ έλικες στο βίντεο σας. Επιπροσθέτως, το Inspire 1 έρχεται με μια φωτογραφική μηχανή 4K με δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών.  Ακόμα μια πρόσθετη δυνατότητα που έχει σε σχέση με το Phantom 3 είναι ότι μπορεί να έχει δυο χειριστές έναν για το πέταγμα και έναν για τη λήψη βίντεο ή φωτογραφιών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγχετε την κίνηση της κάμερας εντελώς ανεξάρτητα από το Inspire 1.

Για επαγγελματική χρήση βίντεο, το Inspire 1 έρχεται σε δύο άλλες παραλλαγές με  ανώτερη ποιότητα εικόνας ακόμη και απο πιο ακριβά μοντέλα drones. Εάν χρειάζεστε μια κάμερα υψηλής ποιότητας για πιό επαγγελματική ποιότητα εικόνας το Inspire 1 pro είναι μια έκδοση του Inspire 1 που είναι εξοπλισμένο με κάμερα που διαθέτει σένσορα 4/3 τραβάει βίντεο 4K έως 30FPS με 12.8 stops of dynamic range και φωτογραφίες 16 Megapixels, έχει εναλλάξιμους φακούς και αισθητήρα που είναι 8 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει η τυπική κάμερα του Inspire 1. Αν ψάχνετε για μια ακόμη καλύτερο βιντεο, το Inspire 1 έρχεται εξοπλισμένο με την κάμερα X5R που είναι εξοπλισμένη με 500GB sd δίσκο και έχει την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε φορμάτ cinema dng.

Δεν μπορώ να καλύψω τα πάντα για το Inspire 1 σε λίγες γραμμές κειμένου αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Inspire 1 είναι ένα drone που απευθύνεται σε επαγγελματίες. Το Inspire 1 κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ και είναι κυρίως για τους ανθρώπους που θέλουν ένα καταπληκτικό εργαλείο για αεροφωτογράφηση, βιντεοσκόπηση, 3D χαρτογράφηση, ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική εφαρμογή.

Έτσι, αν χρειάζεστε ένα επαγγελματικού επιπέδου drone με πληθώρα δυνατοτήτων το Inspire 1 είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να εξετάσετε.

 

#3 Yuneec Q500 4K

Σε σύγκριση με την DJI και την 3D Robotics η Yuneec είναι μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, ωστόσο, αυτό δεν τους αποτρέπει από τον να παράγουν κάτι ανταγωνιστικό. Το Q500 4K είναι το νεότερο μοντέλο της Yuneec και όπως υποδηλώνει το όνομα του, έχει την δυνατότητα εγγραφής 4K βίντεο ακριβώς όπως το Phantom 3 και to Solo. Αν και το Yuneec Q500 4K μοιάζει σαν ηλεκτρική σκούπα πισίνας (κατά τη γνώμη μου), έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά για την τιμή του. Για παράδειγμα, έρχεται με δύο μπαταρίες και ένα mount που σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τη κάμερα του από το quadcopter και να τη χρησιμοποιήσετε σαν ένα μίνι φορητό σταθεροποιημένο σύστημα λήψης βίντεο.

Tα 1.300 ευρώ είναι σίγουρα μια καλή τιμή για αυτά που σας δίνει , ειδικά σε σύγκριση με το Solo, αν και δεν είναι τόσο φθηνό όσο το Phantom 3. Επειδή το Q500 4K δεν είναι τόσο δημοφιλή σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα, δεν θα βρείτε πολλές πληροφορίες και βίντεο σχετικά με αυτό αλλά αυτό δεν πρέπει να σας σταματήσει από το να εξετάσετε  ως επιλογή. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Q500 4K είναι ότι έχει ενσωματωμένη μια συσκευή Android οπότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το tablet ή το smartphone σας, επίσης η ποιότητα της οθόνης του ελεγκτή είναι πάρα πολύ καλή. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε το Q500, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε την νέα έκδοση 4Κ σε ασημί και μαύρο, επειδή η αρχική έκδοση του Q500 είχε κάμερα χαμηλότερης ανάλυσης (1080p) και δεν ήταν τόσο καλό.

 

#4 3DR Solo

Το 3DR Solo έχει την καλύτερη υλοποίηση ως αναφορά την αυτόνομη πτήση σε αντίθεση με άλλα drones (που ελέγχονται από εφαρμογή μέσο κινητού), μπορείτε να ελέγχεται από το χειριστήριο του λειτουργίες όπως orbit, zip line κ.λ.π. και αυτό είναι κάτι που γίνεται εύκολα με δυο κουμπιά που υπάρχουν στο αριστερό μέρος του χειριστηρίου του, γενικά είναι εύκολο στη χρήση και εξαιρετικά λειτουργικό, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι λειτουργίες του follow me και watch me είναι εξαιρετικές και είναι το μοναδικό drone από αυτά που δοκιμάσαμε και μας επέτρεψε να βρισκόμαστε τόσο κοντά σε αυτό με ενεργοποιημένο το follow me ή το watch me, σε αντίθεση με άλλα drones που έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη απόσταση από το drone σε ανάλογα modes.

Έχει πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με το Phantom 3, αλλά αντί να χρησιμοποιεί δική του ενσωματωμένη κάμερα, χρησιμοποιεί την GoPro Hero 4, αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να πάρετε τη GoPro Hero 4 και να την χρησιμοποιήσετε για ό, τι άλλο θέλετε. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του Solo και σχεδόν κάθε άλλου drone είναι ότι είναι αναβαθμίσιμο, αλλά και ποιό εύκολο στη χρήση. Έχει gimbal αλλά και υποδοχές για άλλα αξεσουάρ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί άλλες εταιρείες να κατασκευάσουν διάφορα εξαρτήματα και αξεσουάρ για αυτό (αν και μέχρι σήμερα καμία εταιρεία δεν έχει κατασκευάσει κάποιο εξάρτημα η αξεσουάρ για Solo).

Μπορείτε να αποκτήσετε το Solo με περίπου 1.000 ευρώ , ωστόσο η τιμή αυτή δεν περιλαμβάνει την GoPro και την gimbal 3 αξόνων. Η τιμή με την gimbal και την  GoPro Hero 4 Black Edition, εκτοξεύεται στα 1.800 ευρώ περίπου.Υπάρχουν και άλλες φθηνότερες επιλογές όπως το Phantom 3 και το Yuneec Q500 4K που καταγράφουν βίντεο με την ίδια  ποιότητα, αλλά αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν και σας αρέσουν αυτά που προσφέρει το Solo δεν είναι μια κακή επιλογή.

 

#5 Hubsan X4

Το Hubsan Χ4 είναι το αγαπημένο μου μικρό drone και είναι ιδανικό για  αρχάριους. Εχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Nano QX, αλλά σχεδόν τα μισά χρήματα. Υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδόσεις του X4 Hubsan.

Η φθηνότερη έκδοση κοστίζει περίπου 50 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ελεγκτή). Δεν έχει λειτουργία Agility όπως το Nano QX, έτσι ώστε να μην μπορεί να πετάξει με πλήρη χειροκίνητο έλεγχο, αλλά είναι αρκετά γρήγορο και ευέλικτο (ακόμη και με την αυτόματη ρύθμιση ύψους).Διαθέτει επίσης 6 φώτα LED που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν από τον ελεγκτή.

Οι επόμενες 2 εκδόσεις του Hubsan Χ4 έχουν κάμερες. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και βαρύτερα από το φθηνότερη έκδοση του Χ4, αλλά ο χρόνος πτήσης είναι περίπου το ίδιο. Η H107C είναι η έκδοση με μια τυπική κάμερα ορισμό και το 61170-02 είναι το μοντέλο κάμερα 720p. Το X4 Hubsan με την απλή κάμερα σας δίνει μια απλά αποδεκτή εικόνα, αλλά η κάμερα 720p τραβάει πολύ καλύτερα βίντεο. Το μόνο αρνητικό με την έκδοση που έχει την 720p κάμερα  είναι ότι είναι ποιό ακριβό και έχει ελαφρά μικρότερο χρόνο πτήσης.

Η πιο ακριβή έκδοση του Hubsan X4 είναι η H107D. Είναι κυρίως για FPV, το οποίο σας επιτρέπει να δείτε όλα όσα τραβάει η κάμερα του drone σε πραγματικό χρόνο. Ο σχεδιασμός είναι ελαφρώς διαφορετικός από τα άλλα μοντέλα και έχει μια μαύρη κεραία στο κάτω μέρος.Το FPV είναι πραγματικά ωραίο,Αλλά αυτό το μοντέλο δεν έχει ιδιαίτερα καλούς χρόνους πτήσης και η εμβέλεια του FPV είναι σχετικά μικρή, επίσης κοστίζει περίπου 2 φορές παραπάνω ότι το Hubsan με την κάμερα 720p.

 

#6 Parrot Bebop

Το Parrot Bebop είναι ένα από τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα drone που κυκλοφορούν. Είναι μικρότερο, πιο έξυπνο, πιο γρήγορο αλλά και πιο ακριβό απο το AR.

Ακριβώς όπως με το AR Drone, μπορείτε να ελέγχετε το Bebop με το iPhone σας ή κάποια Android συσκευή. Αλλά το Bebop, έχει προαιρετικά το SkyController που σας επιτρέπει να έχετε πλήρη έλεγχο του drone με joystick, μεγαλύτερη εμβέλεια, έξοδο HDMI και διάφορες άλλες επιλογές.

Το Bebop έχει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το AR Drone 2.0, αλλά το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η κάμερα του. Έχει μια φωτογραφική μηχανή 14 megapixel με φακό 180 μοιρών (fisheye len). Δεδομένου ότι ο φακός της κάμερας είναι αρκετά ευρυγώνιος και σε συνάρτηση με τον πραγματικά γρήγορο επεξεργαστή, το Bebop είναι σε θέση, να διορθώσει την παραμόρφωση της εικόνας (εξαλείφοντας την επίδραση fisheye), να την σταθεροποίηση, και να την στείλει στο smart phone σας σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεται μια ψηφιακά σταθεροποιημένη εικόνα στο smart phone σας Ταυτόχρονα, καταγράφει και επίσης σταθεροποιηθεί ψηφιακά βίντεο ανάλυσης 1080p με τα 8GB εσωτερικής μνήμης που διαθέτει.

Το Parrot Bebop είναι ένα πραγματικά ωραίο drone, αλλά κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας είχαμε ένα βασικό πρόβλημα. Η ροή του βίντεο από το drone στο smartphone μας είχε  πολλή καθυστέρηση, αυτό πρακτικά το καθιστά ακατάλληλο για χρήση σε πολύ γρήγορο και ακριβή FPV (first-person-view).

Η τιμή για το Bebop είναι περίπου 500 ευρώ. Δεν είναι  κακή τιμή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να το πετάξετε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχετε ακριβή έλεγχο του όπως επίσης θα έχετε και μειωμένη εμβέλεια, εκτός αν αγοράσετε το προαιρετικό SkyController που κοστίζει  περίπου 400 ευρώ (ανεβάζοντας το κόστος 900 ευρώ συνολικά).

Νομίζω ότι το Bebop θα είναι πολύ δημοφιλές “ως gadget τεχνολογίας” για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί εργαλείο για επαγγελματικές λήψεις βίντεο η φωτογραφίας σε σχέση με το Phantom, παρόλα αυτά έχει μια αρκετά καλή τιμή (μη συμπεριλαμβανομένου του SkyController), οπότε υποθέτω ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα για δώρο.

 

#7 3D Robotics X8+

Το 3D Robotics X8 + έχει 8 κινητήρες με μεγάλες έλικες. Αυτό του δίνει την δυνατότητα , να σηκώσει πάνω από 800γρ ωφέλιμου φορτίου, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την ανύψωση μεγάλων καμερών, συστημάτων  καταμέτρησης, ή ότι άλλο εσείς θελήσετε.

Βασικά, το Χ8 είναι σαν τον μεγαλύτερο αδελφό του το IRIS. Έχει το ίδιο ελεγκτή πτήσης, αλλά τα ηλεκτρονικά του είναι μεγαλύτερα και καλύτερα. Η 8 κινητήρες σας δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων drones Για παράδειγμα, αν ένα μοτέρ σβήσει εντελώς κατά τη διάρκεια της πτήσης το drone θα εξακολουθεί να αιωρείται στον αέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένα άλλο δημοφιλή χαρακτηριστικό που έχει το Χ8+ είναι το “follow me”. Σε αυτή τη λειτουργία, το drone σας ακολουθεί πιστά λαμβάνοντας πληροφορείς για την θέση σας από το GPS του smartphone σας.

 

#8 3D Robotics IRIS+

Από όλα τα drones που υπάρχουν στην αγορά, (εκτός από το AR Drone) το IRIS έχει τη μεγαλύτερη λίστα χαρακτηριστικών.
Με λίγα λόγια, το IRIS+ είναι για ανθρώπους που δεν είχαν αγοράσει ποτέ κάποιο drone αλλά που θέλουν ένα drone για να πειραματιζόμαστε με αυτό και να μπορούν να το τροποποιούν.

Το αυτόματο σύστημα που είναι εφοδιασμένο έχει πολλά χαρακτηριστικά όπως την αυτόματη απογείωση και την προσγείωση, GPS Waypoints, ζωντανά δεδομένα τηλεμετρίας και πολλά άλλα.
Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε το IRIS με gimbal για την GoPro (κατασκευαζεται  από την εταιρεία Tarot) για τη λήψη αεροφωτογραφιών, και βίντεο αν και κατά τη γνώμη μου το IRIS+ δεν είναι κατασκευασμένο και σχεδιασμένο για εναέριες λήψεις.

Το IRIS είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση quadcopter, ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και να πειραματιστούν με τους ελεγκτές πτήσης και με το πώς λειτουργούν τα πιλοτικά συστήματα,  παρόλα αυτά η τιμή του είναι αρκετά υψηλή (700 ευρώ) ειδικά αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικό προς το χρήστη.

 

Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και λόγους για να αποκτήσει ένα drone οπότε η προτάσεις μας ίσως δεν σας ικανοποιούν αλλά αυτό που θα σας μείνει τελικά διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι σίγουρα μια ποιό ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τα μοντέλα που σας προτείνουμε.

Εάν δεν έχετε κάποια εξοικείωση με τα drones ή τον αερο-μοντελισμό είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποιες άγνωστες λέξεις σχετικές με την ορολογία που χρησιμοποιώ σε αυτό το άρθρο, έχω την διάθεση να σας λύσω την οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα drones αν επικοινωνήσετε μαζί μου μέσο της φόρμας επικοινωνίας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετά μοντέλα drones που δεν αναφερθήκαμε λόγω του ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να τα δοκιμάσουμε και να σχηματίσουμε μια ποιο ολοκληρωμένη άποψη, επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ορισμένα από τα μοντέλα που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο δεν διατίθενται στην Ελληνικά αγορά προς πώληση άλλα μπορείτε να τα βρείτε σε e-shops του εξωτερικού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here