Drones : τι; πως; που; και γιατί;

0
280
Drones : τι;

Τι είναι τα Drones ;

Drones είναι τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), και στα ελληνικά, τα «Μη Επανδρωμένες Ιπτάμενες Μηχανές» (ΜΕΙΜ). Τα drones έχουν τη μορφή μικρών ελικοπτέρων που ο χρήστης τους, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως εκείνος επιθυμεί, ανάλογα φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί.

Eχει γίνει το νέο trend και τα βλέπεις σχεδόν παντού. Σε συναυλίες, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε party, ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το World Party -πως νομίζεις ότι γίνονται αυτά τα εκπληκτικά πανοραμικά πλάνα της εκπομπής του Alpha;- Μιλάμε για τα drones και δεν είναι καθόλου υπερβολή αν προβλέψουμε πως σε μερικά χρόνια από τώρα, ο ουρανός θα είναι γεμάτος από αυτά.

Τα μικρά ιπτάμενα κατευθυνόμενα έξυπνα ρομπότ μπορούν να χρησιμεύσουν σε δεκάδες περιπτώσεις, από μετακινήσεις προϊόντων μέχρι πανοραμικά πλάνα και από κατασκοπεία μέχρι διασκέδαση.

Η Amazon θέλει στο άμεσο μέλλον να παραδίδει εμπορεύματα με τη χρήση drones σε απίστευτους χρόνους, το Facebook ελπίζει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών διαδικτύου όπως ταχύτερο internet σε δυσπρόσιτες και όχι μόνο περιοχές, υπάρχουν εταιρίες που νοικιάζουν drones για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, όπως η ασφάλεια, η ανίχνευση χώρων, η καταγραφή τοπίων, η αναζήτηση parking και άλλα. Η Google πρόσφατα εξαγόρασε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής drones.

Drones και διασκέδαση

Τα μικρά έξυπνα drones-quadcopters μπορούν, εκτός από το να παρακολουθούν υπόπτους, να χαρτογραφούν κ.α. να γίνουν μέρος της ψυχαγωγίας σου, με τιμές που ξεκινούν από τα 50 ευρώ.

Πως; Τα περισσότερα drones-quadcopters, διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα που «τραβάει» πανοραμικά εντυπωσιακά πλάνα. Ενώ πετάς, το HD βίντεο καταγράφεται και αποστέλλεται απευθείας στη συσκευή σου. Και φυσικά, δεν έχει σημασία εάν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η ίδια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χόμπι και για δουλειά -ένα θέλεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία για παράδειγμα. Μάλιστα, χάρη στη λειτουργία αυτόματου πιλότου των περισσότερων drones που κυκλοφορούν στην, ο καθένας μπορεί να γίνει “expert” αφού οι ενσωματωμένοι αισθητήρες επιτρέπουν εύκολη απογείωση, προσγείωση και χειρισμό, αλλά προσοχή γιατί συμβαίνουν και ατυχήματα. Για την απόκτηση εμπειρίας περισσότερο στο θέμα του βίντεο άλλα και της φωτογραφίας χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση σε πτήση (στην αρχή σε όσο το δυνατόν ποιο ανοιχτούς χώρους),- Ό,τι πετάει, πέφτει- γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους περαστικούς και μη για αποφυγή ατυχημάτων.

Μέχρι που μπορούν να φτάσουν;

Τα drones που προορίζονται για διασκέδαση μπορούν συνήθως να πετάξουν μέχρι και 50 μέτρα μακριά. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες παρέχουν σταθερότητα κατά την πτήση, ενώ θα διορθώσουν και θα διατηρήσουν μια σταθερή θέση στον αέρα ανεξάρτητα από υψόμετρο και με ανέμους έως 15-20 χλμ/ώρα.

Λεξικό για να είστε διαβασμένοι

 • RTF=Ready To Fly: πακέτα ιπταμένων τηλεκατευθυνόμενων που περιλαμβάνουν τα πάντα για πτήση απευθείας μόλις το βγάλεις από το κουτί. Συνήθως εννοούν ότι το πακέτο περιλαμβάνει πομπό και δέκτη και το drone-quadcopter φυσικά.
 • BNF=Bind ‘n’ Fly: Λείπει το χειριστήριο αλλά έχει δέκτη.
 • ARF=Almost Ready to Fly ή PNF : BNF που του λείπει και ο πομπός.
 • KIΤ: κομμάτια που τα συναρμολογείς εσύ, συνήθως περιλαμβάνει τον κορμό, μοτέρ, ESC, ίσως flight controller και VTX.
 • FC=Flight Controller: ο ελεγκτής του αεροσκάφους, περιλαμβάνει CPU, γυροσκόπιο και ανάλογα το μοντέλο βαρόμετρο, πυξίδα, GPS, κύκλωμα τηλεμετρίας και πολλά άλλα. Στα μικρά quadcopters ο flight controller είναι σε μια πλακέτα μαζί με τον δέκτη (RX) και τίποτε άλλο (κάποια νέα μοντέλα έχουν και βαρόμετρο).
 • TX=Transmitter: πομπός
 • RX=Receiver: δέκτης
 • VTX=Video TΧ: κύκλωμα μετάδοσης video με ασύρματη επικοινωνία (συνήθως στα 5.8GHz).
 • FPV= First Person View: Είναι το σύστημα που επιτρέπει στο χειριστή να βλέπει την εικόνα που τραβάει η κάμερα του quadcopter σε πραγματικό χρόνο, η προβολή γίνεται στο tablet/smartphone, σε οθόνες που έχουν ενσωματωμένο δέκτη ή σε ειδικά γυαλιά (goggles).
 • Gimbal: Είναι η βάση τοποθέτησης της κάμερας, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απλά μια βάση που βιδώνουμε κάμερα αλλά έχει άξονες που είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενοι για να είναι ομαλό το βίντεο που τραβάμε δηλαδή με απλά λόγια εξαφανίζει απο το βίντεο απότομα κουνήματα, κραδασμούς κ.λ.π. και μας δίνει ένα ομαλό αποτέλεσμα.
 • RTH=Return to Home: Είναι ένα χαρακτηριστικό που δίνει εντολή στο drone-quadcopter να επιστρέψει μόνο του στο σημείο από όπου απογειώθηκε και να προσγειωθεί, ενεργοποιείται σε περίπτωση που το drone-quadcopter χάσει επαφή με την τηλεκατεύθυνση, πέσει αρκετά η μπαταρία, ή και από τον χρήστη.Το χαρακτηριστικό αυτό το συναντάμε κυρίως σε ακριβά μοντέλα.

Drones και νομοθεσία

Κάτι πολύ σημαντικό για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις: αν και στην Ελλάδα παραδοσιακά αργούμε να ακολουθήσουμε τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, ιδίως στον τομέα της Τεχνολογίας, για τα drones υπάρχει ισχύουσα νομοθεσία, αν και είναι μάλλον υποτυπώδης. Θα πρέπει λοιπόν να βρίσκεστε σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το κοντινότερο αεροδρόμιο, το μέγιστο ύψος που μπορείτε να ανεβάσετε το drone σας είναι τα 122 μέτρα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρείτε οπτική επαφή μαζί του. Πτήσεις κοντά σε στρατιωτικές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και ευαίσθητες περιοχές απαγορεύονται ενώ θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων από τους πλησιέστερους ανθρώπους. Το καλύτερο βέβαια είναι πως κάθε πτήση του drone σας θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για τυχόν ζημιές ή και σωματικές βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε περίπτωση ατυχήματος αλλά να σας πω την αλήθεια, ακόμα και εγώ δυσκολεύτηκα να βρω την ασφαλιστική που θα με καλύψει.

Γιατί να αγοράσω ένα drone;

Τα drones συνιστούν ένα χόμπι, ακριβό μεν αλλά απόλυτα διασκεδαστικό για εκείνους που αρέσκονται σε αυτό. Θεωρητικά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και επαγγελματικούς σκοπούς αλλά φυσικά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τη φύση του εκάστοτε επαγγέλματος. Το σίγουρο είναι οτι ένα drone θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο δουλειάς: οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για πανοραμικά πλάνα (φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, κηπουροί, διαφημιστές κλπ), ένα drone θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση και να δώσει μια άλλη προοπτική.

Το «θέμα» στην υπόθεση ωστόσο είναι άλλο: για κάποιον που οι πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων δεν αποτελούν παιδικό όνειρο, υπάρχει λόγος για να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ενός εκ των καλύτερων μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά;

Το σίγουρο είναι ότι όλα δείχνουν διαφορετικά κοιτώντας τα από ψηλά, για αυτό αν σας αρέσουν οι αεροφωτογραφίες ή τα εντυπωσιακά πλάνα αρχίστε την αποταμίευση, τα μοντέλα που έχουν τέτοιες δυνατότητες κοστίζουν αρκετά.

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν τα drones-quadcopters σας έλκουν ή όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε με ένα φθηνό μοντέλο (και με 50 ευρώ βρίσκετε), απλά να έχετε υπόψιν σας ότι ισχύει και εδώ πως ό,τι πληρώνετε, παίρνετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here