Δίσκοι SSD: Απογείωσε τον Η/Υ σου

0
215
ssd upgrade

Κάποιες φορές –αν όχι τις περισσότερες- είναι βαρετό, χάσιμο χρόνου και για αρκετούς εκνευριστικό να κάθονται μπροστά σε ένα PC και να περιμένουν να ξεκινήσει ή – ακόμη χειρότερα – να τελειώσει μια εργασία που τού έχουν ζητήσει.

Είναι γεγονός ότι, ενώ οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν γίνει σαφέστατα ταχύτεροι σε σχέση με ότι χρησιμοποιούσαμε π.χ. 4-5 χρόνια πριν, σε όλα τους σχεδόν τα υποσυστήματα, ένα από αυτά παραμένει ακόμα αργό. Όχι τυχαία, αυτό ακριβώς το υποσύστημα είναι που ευθύνεται στο 70% των περιπτώσεων για την αργή λειτουργία ενός PC. Αναφερόμαστε φυσικά στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους, που έχουν μεν αυξήσει τις χωρητικότητες τους, αλλά είναι πια το στοιχείο που καθυστερεί όλα τα υπόλοιπα.Αυτό φυσικά είναι λογικό γιατί η βασική τεχνολογία λειτουργίας τους δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες ή για να είμαστε ποιο ακριβής από τότε που κυκλοφόρησαν.

Η λύση δεν θα μπορούσε να έλθει παρά από μία διαφορετική τεχνολογία, προφανώς. Και η τεχνολογία αυτή έχει κάνει την εμφάνιση της εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες και είναι προσιτή σε κόστος, εκείνες λοιπόν οι μαγνητικές επιφάνειες σε “φέτες”, που κρατούσαν αποθηκευμένα τα προγράμματα, τα κείμενα, τα τραγούδια, τις ταινίες μας και οτιδήποτε άλλο φιλοξενούν οι σκληροί δίσκοι, αντικαταστάθηκαν με μικροτσίπ μνήμης. Αυτά είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα της κεντρικής μνήμης που χρησιμοποιεί κάθε PC για τη λειτουργία του, αλλά φυσικά κρατούν ανέπαφα τα δεδομένα μας όταν αυτό απενεργοποιηθεί. Και, με τον τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους, φέρνουν στο προσκήνιο για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ όσα αρχικά φαίνεται, ένα εκ των οποίων και το ποιο σημαντικό η ταχύτητα!

Η διαφορά αυτή στην ταχύτητα ανάμεσα σε έναν μηχανικό σκληρό δίσκο (hard disk drive ή HDD) και έναν σκληρό δίσκο μνήμης μόνιμης εγγραφής (solid state drive ή SDD) είναι, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ο σημαντικότερος λόγος αναβάθμισης ενός PC που χρησιμοποιεί κάποιον του πρώτου είδους, σε έναν καινούργιο του δεύτερου. Χωρίς υπερβολή, είναι η πιο σημαντική βελτίωση που μπορεί να κάνει κάποιος σε υπάρχοντα υπολογιστή (μαζί με την τοποθέτηση περισσότερων GB μνήμης). Μετά την τοποθέτηση ενός δίσκου SSD σε έναν Η/Υ, PC ή Mac, και την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος εκεί – γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει περισσότερο αντιληπτή η διαφορά – όλη η λειτουργία του εκάστοτε Η/Υ μεταμορφώνεται.

Πώς γίνεται αυτό; Ο χρόνος εκκίνησης του Η/Υ, η είσοδος δηλαδή στο λειτουργικό Windows ή το OS-X, μειώνεται πρακτικά στο μισό. Οι εφαρμογές εκτελούνται σχεδόν ακαριαία κι επιταχύνονται όλες σχεδόν οι λειτουργίες τους. Η εναλλαγή ανάμεσα σε πολλές εφαρμογές γίνεται ομαλότερη, επειδή η εικονική μνήμη του λειτουργικού βασίζεται σε πολύ ταχύτερο μέσο αποθήκευσης. Τα παιχνίδια δεν αργούν να μεταβούν από τη μία “πίστα” στην επόμενη, καθώς τα απαραίτητα σχετικά δεδομένα μεταφέρονται σχεδόν ακαριαία. Η συνολική εντύπωση χρήσης, ανάμεσα σε δύο Η/Υ, ένα με δίσκο SSD και ένα χωρίς, είναι εντελώς διαφορετική, η διαφορά στην ταχύτητα γίνετε άμεσα αντιληπτή.

Η χρήση των δίσκων SSD, ωστόσο, έχει κι άλλα θετικά στοιχεία (είτε πρόκειται για PC είτε για Mac). Καθώς δεν έχουν κινητά μέρη, οι SSD δεν καταναλώνουν παρά ελάχιστη ενέργεια (πρακτικά μηδενική σε αδράνεια), δεν εκλύουν θερμότητα, δεν ακούγονται καθόλου (κι όταν λέμε καθόλου… εννοούμε καθόλου) και δεν ταλαιπωρούνται από κραδασμούς (που και ακούγονται και πιθανές επιπτώσεις απώλειας δεδομένων μπορούν να έχουν). Οι δίσκοι SSD, άλλωστε, είναι αυτοί που πρακτικά κατέστησαν εφικτό το σχεδιασμό πανάλαφρων, κομψών laptop τύπου MacBook Air ή άλλων φορητών υπολογιστών UItrabooks, που είναι αθόρυβοι, εκκινούν γρήγορα και επανέρχονται από κατάσταση αδράνειας άμεσα.

Αν λοιπόν ο παλιός σας Η/Υ καθυστερεί υπερβολικά –σε εκνευριστικό σημείο- ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τον αναβαθμίσετε με έναν δίσκο SSD.

ssd upgrade

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here