DJI Osmo πρώτη επαφή και εντυπώσεις

0
444
DJI Osmo πρώτη επαφή και εντυπώσεις

Osmo πρώτη επαφή και εντυπώσεις

Tί είναι η Osmo ;

Η Osmo είναι μια φορητή σταθεροποιημένη κάμερα που μπορεί να τραβάει βίντεο σε 4k και φωτογραφίες 12MP. Δημιουργήθηκε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως κατασκευαστή Drone την DJI, αποτελείται από δύο κομμάτια, μια λαβή πιστολιού και ένα gimbal με σταθεροποίηση 3 αξόνων, ο συνδυασμός αυτός μπορεί σας δώσει σούπερ σταθερό βίντεο σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Η κάμερα στην Osmo φαίνεται πολύ παρόμοια με εκείνη που έχει το Inspire 1 quadcopter της DJI. Οι αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο είναι ότι η Osmo μπορεί να κάνει λήψη βίντεο 120fps σε full HD και η εστίασή της είναι προσαρμοσμένη  για ποιό κοντινές λήψεις σε αντίθεση με την κάμερα του Inspire 1 που είναι για ποιο μακρινές.
Η συσκευασία της Osmo και το περιεχόμενο σου δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο και καλοφτιαγμένο προϊόν, η λαβή, η κάμερα και η θήκη μεταφοράς είναι υψηλής ποιότητας και έχουν ωραίο φινίρισμα. Το μόνο αρνητικό που παρατήρησα είναι ότι στη θήκη μεταφοράς της κάμερας δε υπάρχει θέση για δεύτερη μπαταρία.

Κύρια Χαρακτηριστικά DJI Osmo
Βίντεο: 4K (4096 x 2160) 24 / 25p, 2K και μέχρι 120fps σε Full HD 1080p.
Φωτογραφία: 12mp JPEG, RAW
Βάρος: 0.430 Kgs (με μπαταρία)

Μπαταρία και φόρτιση.

Η διάρκεια της μπαταρίας σύμφωνα με την DJI είναι μια ώρα εγώ δεν κατάφερα να ξεπεράσω τα 45 λεπτά με συνεχή χρήση, σίγουρα θα χρειαστείτε και μια δεύτερη μπαταρία αν έχετε σκοπό να τραβήξετε βίντεο που ξεπερνούν τα 40-50 λεπτά, η διάρκεια της μπαταρίας σε stand by mode είναι περίπου 6 ώρες.

Πριν την χρήση σας προτείνω να φορτίσετε πλήρως την μπαταρία (μια πλήρης φόρτιση διαρκεί μια ώρα). Η μπαταρία έχει μια λεπτή διάφανη μεμβράνη στις επαφές που πρέπει  να αφαιρεθεί πριν συνδέσετε τη Osmo με τον φορτιστή, επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αφαιρείτε την μπαταριά από τον φορτιστή για να μην καταστρέψετε τις επαφές φόρτισης.

Σύνδεση με smartphone

Για να δείτε αυτό που βλέπει η Osmo και να ελέγξετε διάφορες λειτουργίες της πρέπει να την συνδέσετε με ένα smartphone, η σύνδεση αυτή πραγματοποιείτε μέσω WiFi, στη  λαβή της Osmo θα βρείτε θέση για να τοποθετήσετε το smartphone σας.
Σημαντικό είναι επίσης να ξέρετε ότι πριν χρησιμοποιήσετε την Osmo για πρώτη φορά πρέπει να την καταχωρήσετε, η καταχώρηση γίνεται μέσω του App της DJI “DJI GO” από το smartphone σας.

Έλεγχος της κάμερας

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και δεν θα δυσκολευτείτε.
Υπάρχει ένα κουμπί που ξεκινά/σταματάει την εγγραφή βίντεο, ένα κουμπί για την λήψη φωτογραφιών, ένα joystick για να μετακινείτε την κάμερα δεξιά/αριστερά/πάνω/κάτω, ένας διακόπτης ισχύος και η σκανδάλη.
Με την σκανδάλη δίνεται εντολές στο μηχανισμό σταθεροποίησης της Osmo
με διπλό πάτημα της σκανδάλης έρχεται η κάμερα στην αρχική της θέση, πατώντας τη σκανδάλη τρεις φορές η κάμερα περιστρέφεται και βλέπει τον χρήστη “κάτι σαν selfie mode”, κρατώντας τη σκανδάλη πατημένη η κάμερα κλειδώνει προς την κατεύθυνση που βλέπει.

Λήψη πανοραμικών φωτογραφιών

Μια από τις δυνατότητες της Osmo είναι και η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών(αυτό γίνεται μόνο μέσω του App DJI GO) και υπάρχει η επιλογή για λήψη πανοραμικής φωτογραφίας 180 και 360 μοιρών.
Μετά τη λήψη μια πανοραμικής φωτογραφίας μπορείτε να την δείτε από το App DJI GO στην οθόνη του κινητού σας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν κοιτάξεις στην κάρτα μνήμης εκεί δεν θα βρεις την πανοραμική φωτογραφία σε ένα αρχείο αλλά κομμένη σε τρία τέσσερα διαφορετικά αρχεία που πρέπει να επεξεργαστείς(ενώσεις μεταξύ τους) για να πάρεις την πανοραμική φωτογραφία ολόκληρη.

Ποιότητα βίντεο

Δεν είμαι επαγγελματίας κινηματογραφιστής ούτε είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, νομίζω ότι η ποιότητα του βίντεο είναι κάτι που μπορεί να είναι υποκειμενικό και διαφέρει από χρήστη σε χρήστη. Γι ‘αυτό, θα σχολιάσω μόνο για το τι παρατήρησα.

Η Osmo στην αυτόματη λειτουργία βίντεο φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά αλλά τα πράγματα αλλάζουν λίγο όταν έχετε απέναντι από την κάμερα μια φωτεινή πηγή φωτός εκεί για να διορθωθεί η κατάσταση θα πρέπει να γυρίσετε σε χειροκίνητες ρυθμίσεις για να πάρετε ένα κάλο αποτέλεσμα.Παρατήρησα επίσης αρκετό θόρυβο σε λήψη βίντεο 1080p/120fps (αργή κίνηση).
Το App της DJI GO App έχει πολλές επιλογές που μπορείτε να αλλάξετε στη χειροκίνητη λειτουργία, ωστόσο θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις για να φέρετε το βίντεο όπως το θέλετε.
Σε γενικές γραμμές η Osmo δεν θα σας απογοητεύσει με την ποιότητα του βίντεο που θα πάρετε, η ευκρίνεια είναι πάρα πολύ καλή όπως και η εικόνα υψηλής ίσως χρειαστούν κάποιες διορθώσεις στην επεξεργασία αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει μονό αυτούς που θέλουν το βίντεο για επαγγελματικό σκοπό.

Φίλτρα ND

H Osmo μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια φίλτρα ND με αυτά που κυκλοφορούν για το Inspire 1 quadcopter. Η διαδικασία αλλαγής των φίλτρων ND είναι εύκολη, πιάνοντας απαλά το φίλτρο στο μπροστά μέρος της κάμερας το περιστρέφουμε αριστερόστροφα  μέχρι να να αποκολληθεί με τον ίδιο τρόπο αλλά περιστρέφοντας δεξιόστροφα τοποθετούμε το φίλτρο.
Λίγο προσοχή χρειάζεται κατά την τοποθέτηση για να μην καταστραφεί το σπείρωμα.

Ποιότητα ήχου

Δεν ξέρω τι σκεφτόταν το R&D τμήμα της DJI όταν σχεδίαζαν την Osmo αλλά στο κομμάτι του ήχου υπάρχει πρόβλημα ο ήχος από το ενσωματωμένο μικρόφωνο πρακτικά είναι “άχρηστος”.
Το πρόβλημα δεν οφείλεται στο μικρόφωνο αλλά στο ανεμιστηράκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάμερας και λειτουργεί ανελλιπώς, το μικρόφωνο καταγράφει τον ήχο από το ανεμιστήρα αλλά και από τα μοτεράκια που σταθεροποιούν την κάμερα και όλο αυτό το βουητό το έχετε σε “χαλάκι” ήχου στο βίντεο που μαγνητοσκοπείτε.
Έχετε υπόψη ότι το ανεμιστήρακι λειτουργεί συνεχώς και δεν σταματά καθόλου.
Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα που δεν έπρεπε να υπάρχει, ωστόσο το πρόβλημα λύνεται αν χρησιμοποιήσετε εξωτερικό μικρόφωνο (υπάρχει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο).

Θερμοκρασία

Μου έκανε εντύπωση η σχετικά υψηλή θερμοκρασία που ανέβαζε η Osmo όσο έκανα κάποιες λήψεις, ακόμα και η λαβή ήταν αρκετά θερμή , όχι σε σημείο που να μην μπορείς να την κρατήσεις, αυτό που δεν ξέρω είναι αν θα υπάρξει πρόβλημα με την θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες.

DJI Osmo & GoPro

Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση είναι φτιαγμένες για διαφορετικές χρήσεις η GoPro είναι καθαρά Action Camera, η Osmo είναι μια κάμερα γενικής χρήσης που μπορείτε να τη βάλετε στο ποδήλατο σας και να βιντεοσκοπήσετε μια χαλαρή βόλτα αλλά μέχρι εκεί.
Φυσικά η Osmo δεν είναι αδιάβροχη και δεν έχει κάποιο αξεσουάρ που να μπορεί να κάνει υποβρύχιες λήψεις και δεν είναι τόσο στιβαρή όσο μια GoPro.

Είναι κατάλληλη για επαγγελματική χρήση ;

Η Osmo σε συνδυασμό με την X5 ή Χ5R (κάμερα) μπορεί να σας δώσει υψηλής ποιότητας σταθεροποιημένο βίντεο, με την X3 (κάμερα) θα χαρακτήριζα το βίντεο απλά αποδεκτό για επαγγελματική χρήση.
Ενα πλεονέκτημα της Osmo είναι ότι έχει μικρό μέγεθος σε σχέση με παρόμοιο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποίηση ένας επαγγελματίας, επίσης λόγω της Wifi σύνδεσης που διαθέτει μπορεί να ελεγχθεί και από δεύτερο χειριστή.

Σε ποιον απευθύνεται ;

Εάν είστε επαγγελματίας, σίγουρα ή Osmo μπορεί να σας φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας δεν βλέπω το λόγο να αποκτήσει την Osmo (εξαιρούνται οι gadgetακηδες), σίγουρα μια GoPro είναι καλύτερη επιλογή από την άποψη ότι είναι Full Action Camera και με την προσθήκη μιας gimbal (Lanparte) θα έχετε το ίδιο σούπερ σταθερό βίντεο σε οποιαδήποτε κατάσταση με μικρότερο κόστος, η Osmo κοστίζει 750 ευρώ.
Αν με ρωτούσατε αν θα πρέπει να αγοράσετε την Osmo θα σας έλεγα να περιμένετε λόγω του προβλήματος που έχει με τον ήχο, ίσως η DJI βγάλει μια ανανεωμένη έκδοση χωρίς αυτό το πρόβλημα.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι η Osmo είναι η μοναδική όλα σε ένα κάμερα που κυκλοφορεί με σταθεροποίηση και σε αυτό το τομέα τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, το βίντεο που θα πάρετε από την Osmo είναι επίσης πολύ καλό και με την σχετική επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς , φωτογραφικά η Osmo δεν θα σας δώσει την ποιότητα μιας DSLR αλλά θα πάρετε αρκετά καλές φωτογραφίες.

Αν προκύψει κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα του ήχου θα ενημερώσω το σχετικό άρθρο.

Στην ιστοσελίδα της DJI link θα βρείτε βίντεο με οδηγίες σχετικά με την χρήση της Osmo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here