Samsung Galaxy S6: Σύμφωνα με την DisplayMate διαθέτει την καλύτερη οθόνη σε smartphone

0
152

Σύμφωνα με τα αναλυτικά tests του DisplayMate  τα νέα Samsung Galaxy S6 και S6 edge διαθέτουν αυτή τη στιγμή τις καλύτερες οθόνες της αγοράς.
Αναμφίβολα η οθόνη είναι ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία ενός smartphone, καθώς συμπληρώνει τον σχεδιασμό του και μπορεί να του δώσει επιπλέον πόντους στην οπτική του χρήστη. Άλλωστε, κάθε ενέργεια πραγματοποιείται πάνω σε αυτήν και είναι η βασική μονάδα εισόδου και εξόδου των σύγχρονων συσκευών.

Η Samsung, ως γνωστόν, εκτός των άλλων δραστηριοποιείται και στην κατασκευή οθονών για smartphones και με τις ναυαρχίδες τηw των σειρών Galaxy S και Note αποδεικνύει, και υπενθυμίζει ότι μπορεί να παράγει τις καλύτερες OLED οθόνες της αγοράς.

Τα νέα Galaxy S6 και S6 edge χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές εκδόσεις των τελευταίων OLED panels της Samsung. Και στα δύο η πυκνότητα των pixels φτάνει τα 577 ppi, διπλάσια δηλαδή από το περσινό Galaxy S5, και μεγαλύτερη από κάθε άλλο smartphone αυτή τη στιγμή. Η διαφορά των δυο οθονών είναι ότι το απλό S6 είναι επίπεδη, ενώ του edge είναι κυρτή στα άκρα, αγαλλιάζοντας τη συσκευή. Βάσει των tests του DisplayMate Lab οι οθόνες των της σειράς S6 προσφέρουν μεγαλύτερη ανάλυση, καλύτερη απόδοση χρωμάτων, υψηλότερη φωτεινότητα, καλύτερη απόδοση κάτω από υψηλή φωτεινότητα και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η πιο εντυπωσιακή βελτίωση είναι ενδεχομένως η πυκνότητα pixels που κατάφερε να πετύχει η Samsung. Η ανάλυση της οθόνης παραμένει ίδια με του Note 4, Quad HD 2560×1440, μόνο που στην περίπτωση του S6 η οθόνη είναι αρκετά μικρότερη. Συγκριτικά, είναι διπλάσια από μια HD τηλεόραση και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του iPhone.

Χάρη στην OLED τεχνολογία της Samsung, είναι δυνατή η διαχείριση των χρωμάτων με δημιουργία πολλών ξεχωριστών προφίλ. Τα περισσότερα smartphones και tablets της αγοράς διαθέτουν μόνο μια κλίμακα χρωμάτων και ο χρήστης δεν μπορεί να διαχειριστεί τον χρωματισμό της οθόνης βάσει των προτιμήσεων του. Στις συσκευές της Samsung είναι δυνατή η διαχείριση των χρωμάτων, με διαφορετικές χρωματικές κλίμακες, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει τα επίπεδα κορεσμού και να βαθμονομήσει την οθόνη, βάσει των αναγκών του.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια tests, τα νέα μοντέλα της Samsung διαθέτουν την καλύτερη συμπεριφορά σε υψηλή φωτεινότητα. Με την φωτεινότητα στην χειροκίνητη ρύθμιση, η οθόνη του S6 έχει φωτεινότητα 432 nits, μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο από τις περισσότερες LCD οθόνες της κατηγορίας. Ο βαθμός ανάκλασης είναι 4,6%, από τους χαμηλότερους που έχουν μετρηθεί σε smartphone. Σε αυτόματη ρύθμιση, η φωτεινότητα φτάνει τα 784 nits σε περιβάλλον υψηλού φωτισμού. Χειροκίνητα δεν μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Αν κάποιος δεν θέλει να ενοχλεί με την φωτεινότητα της οθόνης του, τότε μπορεί να τη θέσει στα 2 nits.

Η Samsung χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη διάταξη των sub-pixels, την οποία αποκαλεί Diamond Pixels. Αρχικά, τα κόκκινα, πράσινα και μπλε pixels έχουν διαφορετικά μεγέθη. Το μπλε, το οποίο είναι το λιγότερο ενεργοβόρο είναι μεγαλύτερο, ενώ το πράσινο, που είναι το πλέον ενεργοβόρο είναι μικρότερο. Η διάταξη με εναλλαγή κόκκινων και μπλε sub-pixels δημιουργεί μια συμμετρία 45 μοιρών στο επίπεδο των sub-pixels. Έτσι είναι δυνατή η αποτύπωση οριζόντιων, κάθετων ή διαγώνιων τμημάτων και φορέων, με μειωμένα aliasing and artifacts, συμβάλλοντας στην βελτίωση των γραφικών αλλά και του κειμένου. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη πυκνότητα pixels ανά ίντσα, οδηγούμαστε στην διάταξη διαμαντιού για τα κόκκινα και μπλε sub-pixels, αντί της συνηθισμένης τετραγωνικής διάταξης, ή διάταξης λωρίδων. Τα πράσινα sub-pixels έχουν οβαλ σχήμα και κλείνονται-πιέζονται μεταξύ δύο πολύ μεγαλύτερων κόκκινων και μπλε sub-pixels.

Η ενεργειακή απόδοση του S6, που είναι και ένας από τους τομείς που «πονάει» τους κατασκευαστές σήμερα, είναι 20% καλύτερη από αυτή του S5. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι το S6 διαθέτει σχεδόν διπλάσιο αριθμό pixels και κατά συνέπεια απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.

Αρκετά μεγάλη βελτίωση έχουν δεχτεί και οι γωνίες θέασης του S6. Συγκεκριμένα, ενώ στις τυπικές LCD οθόνες παρουσιάζεται τουλάχιστον 55% μείωση της φωτεινότητας υπό γωνία θέασης 30 μοιρών, στο S6 η αντίστοιχη μείωση είναι περίπου 27%.

Κάπως έτσι, σε μια ιδιαίτερη εκτενή ανάλυση, το συμπέρασμα του DisplayMate είναι ότι το Galaxy S6 είναι το smartphone με την καλύτερη οθόνη αυτή τη στιγμή, και μάλιστα αρκετά ανώτερη από τον ανταγωνισμό.

displaymate-results

 Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here