Windows 10: Διευκρινήσεις απο την Microsoft για την αναβάθμιση των πειρατικών εκδόσεων.

0
107

Η Microsoft μας εξέπληξε με την είδηση ότι όσοι έχουν πειρατικά Windows θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 10 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν “υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή” και έτσι αποδείχθηκε πως είναι, μετά από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από την Microsoft, αυτή που σχετίζεται με τα Windows 10 και το δικαίωμα αναβάθμισης σε αυτά ακόμη και χρηστών των οποίων τα PC στηρίζονται σε μη γνήσια αντίτυπα των Windows 7/8.1.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: στην εκδήλωση της Microsoft WinHEC 2015 ο επικεφαλής του τμήματος της αμερικανικής εταιρείας για τα Windows, ο Ted Myerson, σε συνέντευξή του ανέφερε πως η Microsoft θα επέτρεπε την αναβάθμιση σε Windows 10 όχι μόνο των νόμιμα εγκατεστημένων αντιτύπων Windows 7/8.1, αλλά και των παράνομων. Αρχικά η δήλωση φαινόταν να αφορά μόνο στη κινέζικη αγορά (όπου το 80% των εγκαταστάσεων Windows είναι μη γνήσιες), όμως άλλο στέλεχος της Microsoft στη συνέχεια υπογράμμισε πως η θέση της αυτή ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημαντικότητα μιας είδησης όπως αυτή δεν μπορεί, φυσικά, να υποτιμηθεί, γι’ αυτό και “έκανε το γύρο του κόσμου” στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό που δεν είχε καταστήσει σαφές η Microsoft, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι η δήλωσή της δεν ισοδυναμούσε με πρακτική νομιμοποίηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων εγκαταστάσεων Windows 7/8.1 που φιλοξενούνται από όλων των ειδών τα PC σε όλο τον κόσμο. Όπως χρειάστηκε να διευκρινίσει με ξεχωριστή της δήλωση – η οποία η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα – το γεγονός ότι θα επιτρέψει μία παράνομη εγκατάσταση Windows 7/8.1 να είναι αναβαθμίσιμη σε Windows 10, δεν σημαίνει πως μετά από την αναβάθμιση αυτή το νέο λειτουργικό σύστημα θα πάψει να είναι κλεψίτυπο. Η ανυπαρξία νόμιμης άδειας θα συνεχίσει να υφίσταται και μαζί της όλοι οι γνωστοί περιορισμοί: οι τακτικές ενοχλητικές ειδοποιήσεις, το μαύρο desktop και φυσικά η μηδενική τεχνική υποστήριξη την οποία η αμερικανική εταιρεία σωστά αρνείται σε όποιον χρήστη δεν χρησιμοποιεί γνήσια Windows.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, ακριβώς όπως κι εμείς, ήταν πολλά τα μέσα ενημέρωσης που θεώρησαν την αρχική ανακοίνωση της Microsoft – αυτήν που υπονοούσε τη νομιμοποίηση των παράνομων εγκαταστάσεων Windows με την αναβάθμιση στα νέα – θετική έως υπερβατική. Ναι, υπήρξαν πολλά ΜΜΕ που εξέφρασαν μεγαλύτερη έκπληξη απ’ ότι υποστήριξη – και κάποια που δημοσίευσαν τάχιστα άρθρα τύπου… “μη χαίρεστε” – μα ένα σημαντικό ποσοστό των υπολοίπων διέκρινε το επιχειρηματικό συμφέρον της Microsoft σε μια τέτοια κίνηση. Δεν χρειάζεται να είναι… μέγας αναλυτής κανείς για κάτι τέτοιο, άλλωστε.Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως θα είχε νόημα για τους Αμερικανούς. Μπορεί να μην “στέλνει το πολιτικά ορθό μήνυμα προς τα έξω” ως κίνηση – ότι… είναι ΟΚ δηλαδή να έχει κανείς στηρίξει το PC του σε παράνομο λειτουργικό σύστημα – όμως με η έλευση των Windows 10 θα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να “πατήσει το reset” με το κοινό της. Να δώσει για αυτήν την μία και μοναδική φορά, στο διαθέσιμο δωδεκάμηνο της αναβάθμισης σε Windows 10 δηλαδή, αμνηστία σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί Windows χωρίς να έχει καταβάλλει ή να σκοπεύει ποτέ να καταβάλλει χρήματα γι’ αυτό – και να συγκεντρώσει γύρω της μία πελατειακή βάση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου νόμιμων χρηστών, στους οποίους θα μπορούσε στη συνέχεια να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Υπάρχουν ακόμη πολλά στελέχη της Microsoft που δεν αντιλαμβάνονται πως σε μία αγορά όπου τα λειτουργικά συστήματα του ανταγωνισμού προσφέρονται δωρεάν, το νόημα αυτών των προϊόντων έχει φθαρεί εμπορικά σε μεγάλο βαθμό. Έτσι κι αλλιώς τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τα Windows προέρχονται κυρίως από τις μαζικές εταιρικές άδειες, όχι τόσο από αυτές των καταναλωτικών PC (και σίγουρα όχι τις μεμονωμένες που μπορούν ν’ αγοραστούν από τον ίδιο τον τελικό καταναλωτή). Με την αναβάθμιση των παράνομων εγκαταστάσεων Windows 7/8.1 σε νόμιμα Windows 10 κατά βάση ο αμερικανικός κολοσσός δεν θα έχανε τίποτε. Είχε, αντιθέτως, να κερδίσει πολλά. Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η στάση της Microsoft στο συγκεκριμένο θέμα ως την διάθεση των Windows 10 το καλοκαίρι; Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να συμβεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here